![](https://www.tyolakeus.fi/wp-content/uploads/sites/15/2025/02/tyo╠elakeus_2024_kiviranta-63-1024x683.jpg)
Täsmätyökyiset osaajat
Osatyökykyisyyden syy voi olla jokin sairaus, vamma tai raskaasta elämäntilanteesta toipuminen. Työikäinen on osatyökykyinen, kun hänellä on käytössään osa työkyvystään ja hän haluaa osallistua työelämään.
Työkyky liittyy työsuorituksiin eli henkilö on työkykyinen, kun hänen yksilölliset edellytyksensä ovat tasapainossa työn vaatimusten kanssa. Osatyökykyisen olemassa oleva työkyky saadaan käyttöön esimerkiksi työtehtäviä tai työolosuhteita räätälöimällä:
- Työaikajärjestelyt (esim. osa-aikainen työ)
- Työn uudelleen organisointi (esim. työtehtävien rajaaminen)
- Työympäristön muutokset (esim. työtilojen esteettömyyden parantaminen)
- Teknologiaratkaisut ja apuvälineet (esim. tietokoneohjelmat ja apuvälineet)
- Avun saaminen työssä (esim. työyhteisön tai työkaverin antama apu)
Lisätietoa
Työolosuhteiden järjestelytuki
Työolosuhteiden järjestelytuen tarkoituksena on edistää osatyökykyisen henkilön mahdollisuuksia sijoittua sopivaan työhön tai säilyttää työpaikkansa avoimilla työmarkkinoilla.
Työnantajalla voi olla mahdollisuus saada työolosuhteiden järjestelytukea, jos työhön palkattavan tai työssä jo olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää uusia työvälineitä tai kalusteita, muutostöitä työpaikalla tai apua työssä toiselta työntekijältä. Työvoimaviranomainen arvioi tuen tarkoituksenmukaisuuden. Arvioinnissa otetaan huomioon työntekijän tarpeet ja yrityksen taloudellinen asema.
Työvälineiden hankinta ja muutostyöt
Työvälineiden hankintaan tai työpaikan muutostöihin tukea voidaan myöntää enintään 4 000 euroa henkilöä kohden.
Korvaus toisen työntekijän antamasta avusta
Palkattava työntekijä voi vammansa tai sairautensa takia tarvita apua myös työtehtävissä. Korvausta toisen työntekijän antamasta avusta voi saada enintään 20 työtunnille kuukaudessa enintään 18 kuukauden ajan.